Vijesti

Bolnici Risan 61 hiljadu eura vrijedna donacija iz Danske

Bolnici Risan 61 hiljadu eura vrijedna donacija iz Danske

Specijalna bolnica „Vaso Ćuković” Risan dobila je od danske humanitarne organizacije „Danish Christian Medical Association“ veoma vrijednu medicinsklu opremu, koja će značajno podići nivo usluga u ovoj specijalizovanoj zdravstvenoj ustanovi od šireg reginalnog i međugraničnog značaja.

U donaciji se nalazi 25 invalidskih kolica, 20 hodalica sa točkovima, 30 štaka, operacioni sto, 10 aparata za mjerenje pritiska, 2 EKG aparata, 14 mašina za vježbanje za fizikalnu rehabilitaciju, 7 mašina za elektrohirurgiju, 12 stolica za toalet i razna medicinska sredstva i oprema.

Donatori su u Specifikaciji o poklonu istakli da se radi o medicinskoj opremi bez komercijalne vrijednosti, ali njena vrijednost za ovu ustanovu je mnogo veća od procjenjenih oko 61.000 €.

Direktor bolnice, dr Vlado Popović ukazao je na izuzetno veliki značaj ovakvog vida pomoći ustanovi koja, u određenim segmentima, funkcioniše sa veoma starom medicnkom opremom, koja dugi niz godina nije zanavljana.

– U zemlji koja je prepoznata kao jedna atraktivna turistička destinacija, ne možemo pružiti maksimalnu uslugu, ako nemamo zdravstvenu uslugu koja to prati. U ovom trenutku ne možemo reći da pratimo naše hotelijere, ali ovo je svakako jedan od načina da uhvatimo taj korak sa razvijenim zemljama – ističe on.

Dr Popović je naglasio da je ovom donacijom završen projekat koji je započeo prethodni direktor, dr Milić Jauković sa koordinatorima ove humanitarne akcije u Crnoj Gori Radom Đurković, Vesnom Baošić i predstavnicima danske organizacije Birgitom Rasmunsen i Anom Bodilsen, a uz pomoć i zaposlenih u bolnici, Renate Bergam i Dejana Miloševića.

Oprema u bolnici trenutno nije na zavodnom nivou, priča Popović. Prethodni direktor, dr Jauković sredstva je usmjerio na obnavljanje kadra, koji je sada podmlađen.

– Bavimo se ortopedijom, neurohirurgijom, neurologijom. To su najskuplje grane medicine. Da bi uhvatili korak sa savremenim svijetom neophodna su ogromna ulaganja. U jednom stalnom dogovoru i sprezi sa Ministarstvom i Fondom pokušavamo da obnovimo tu opremu. Još uvijek smo na početku, a jedan od načina su ovakve donacije – navodi dr Popović.

U bolnici je u toku završetak instalacije skenera, privode se kraju građevinski radovi, kao i projekat sanacije uređenja bolničkog kruga. U ortopedskoj sali instaliran je novi opreracioni sto, a u planu je nabavka stola za neurohiruršku operacionu salu, kao i nabavka operativnog mikroskopa. Neophodna je i rekonstrukcija fasade, a bolnica je ušla u projekat energetske efikasnosti, informisao je Popović.

KONTAKT

TEL. CENTRALA
+ 382 32 371 099, 371 502

DIREKTOR + 382 32 371 487,
Fax: 371 280

RAČUNOVODSTVO I PRAVNA SLUŽBA
Tel/fax + 382 32 371 748

TEHNIČKA SLUŽBA + 382 32 371 395

SLUŽBA ZA HITAN PRIJEM PACIJENATA 069 041 455

ž.rn. 555 – 9002764269 – 21
ADDIKO BANKA 
PIB: 02013070

E-mail:sbrisan@t-com.me

85337 RISAN, CRNA GORA

Search